برای تولید و تامین هر نیاز مادی جامعه اعم از محصولات کشاورزی و غیره به مقدار آب مشخصی نیاز است که به آن آب مجازی هم میگویند و بستگی به نوع محصول دارد.مقدار آب مجازی مورد نیاز برای هر تولید یک کیلوگرم از برخی محصولات کشاورزی بر حسب لیتر به شرح ذیل است:
یک کیلوگرم گوشت گوساله ۱۶۰۰۰ لیتر آب
یک کیلوگرم گوشت گوسفند ۱۰۰۰۰لیتر آب
یک کیلوگرم گوشت مرغ ۴۵۰۰لیتر آب
یک کیلوگرم روغن ۸۰۰۰ لیتر آب
یک کیلوگرم لوبیا ۵۰۰۰ لیتر آب
یک کیلوگرم برنج ۲۵۰۰ لیتر آب
یک کیلوگرم گندم ۱۵۰۰ لیتر آب
یک کیلوگرم ذرت ۱۲۰۰ لیتر آب
یک کیلوگرم لوبیا سبز ۵۵۰ لیتر آب
یک کیلوگرم هندوانه ۲۳۵ لیتر آب
یک کیلوگرم سیب زمینی ۲۰۰ لیتر آب
یک کیلوگرم ماهی ۱۰۰ـ۰ لیتر آب
این جدول نشان میدهد که آب لازم برای تولید یک کیلوگرم از گوشت گوساله ۱۶۰ برابر بیشتر از تولید یک کیلوگرم ماهی است یا برای تولید یک وعده غذا متشکل از ماهی، سیبزمینی و نان در حدود ۳۵۰ لیتر آب مورد نیاز است، در حالی که برای همان مقدار غذا متشکل از گوشت قرمز، برنج و لوبیا سبز در حدود ۳۲۰۰ لیتر آب مصرف میشود.
تغییر الگوی تغذیهای جامعه به سوی مواد غذایی که آب کمتری برای تولید آنها نیاز است خود بخود کشاورزی را در جهت کاهش مصرف آب سوق خواهد داد. برای مثال، گزارشات نشان میدهند که سرانه مصرف گوشت قرمز ۱۳ کیلوگرم و ماهی ۷ کیلوگرم است. اگر با ترویج همگانی و همت آحاد جامعه، جای این دو منبع پروتئینی در سبد مصرف خانوار عوض شود علاوه بر افزایش سلامت جامعه، سالانه حدود ۷میلیارد متر مکعب در مصرف آب صرفهجویی میشود که این مقدار از کل آب مصرفی شهری بیشتر است.
منبع: http://www.nejateab.ir