آکوازورب یک ماده نگهدارنده و ذخیره کننده آب است و زمانیکه به خاک یا هر نوع بستر پرورش گیاهان افزوده می شود، قادر است میزان بسیار بالایی از آب و مواد معدنی را به خود جذب و تا مدتها نگهداری کند و در نتیجه این پلیمر به علت وجود چرخه جذب و رهاسازی می تواند آب و مواد معدنی را در زمان نیاز در دسترس گیاهان قرار دهد.
منبع : http://www.boshraamin.comکوازورب به دو روش خشک و هیدروژل قابل استفاده می باشد.
خشک
هیدروژل(آبدار شده)
روش خشک
در حالت خشک گرانول به صورت مستقیم به خاک اضافه گردیده و به تنهایی یا همراه با کودهای آلی و معدنی در محدوده ریشه گیاه قرار داده میشود ویا همانند کود پخش با استفاده از ابزار شخم به عمق 5 سانتیمتری خاک هدایت میگردد.
در حالت خشک جهت آبدار کردن اولیه نیاز به یک دوره آبیاری وسیع تا اشباع شدن آکوازورب میباشد(به ازای هر 100 گرم حداقل 20 لیتر) ولی در حالت هیدروژل یا آبدار شده نیاز به چنین کاری نیست و به همین علت در مناطق خشک روش خشک آن توصیه نمیگردد.
روش هیدروژل
نحوه مصرف به صورت هیدروژل به این صورت میباشد که قبل از مخلوط کردن آکوازورب با کود یا خاک آن را در آّب با نسبت مشخصی ریخته و بهم میزنیم پس از گذشت حدود 15 دقیقه تمام آب را به خود جذب کرده و بصورت هیدروژل یا آبدار شده در می اید در صورت مصرف 80 لیتر آب برای آبدار کردن یک کیلوگرم آکوازورب هیدروژل 80 بدست می آید و در صورت استفاده از 200 لیتر آب هیدروژل 200 خواهیم داشت که از آن جهت تزریق با دستگاه استفاده میگردد. بطور کلی راندمان استفاده از آکوازورب با روش هیدروژل افزایش میابد
* توصیه می شود زمانی که آکوازورب به صورت خشک، در ظرفی ریخته می شود یک فضای خالی حدود %15 در محل گذاشته شود زیرا در طول آبدار کردن گرانول خشک به علت افزایش حجم از ظرف مورد نظر سرریز نگردد .
* در مصارف باغبانی، آکوازورب به صورت هیدروژل داخل چاله های کاشت قرار میگیرد.
هیدروژل آکوازورب را در مخزن، آماده نموده(یک کیلو گرم آکوازورب با 80 لیتر آب که این مقدار بسته به نوع گیاه ، خاک و شرایط آب و هوایی حدودا” برای کاشت ده نهال کافی میباشد) و ابتدا جهت مخلوط شدن بهتر آن را با مقداری کود دامی پوسیده (موکدا” پوسیده)مخلوط می کنیم سپس مخلوط آکوازورب با کود دامی پوسیده را بسته به نیاز با میزان مناسب خاک معمولی به خوبی مخلوط کرده و در کاشت نهال در اطراف ریشه از آن استفاده می نماییم
بهتر است در بستر کاشت از کاه و کلج جهت نگهداری بهتر آب استفاده نمود.
حداقل عمق چاله 3 برابر ارتفاع ریشه باشد.
مقداری از مخلوط ژل ، کود دامی پوسیده و خاک را ابتدا ته چاله میریزیم تا کمی چاله پر شود بقیه مخلوط را پس از قرار دادن نهال داخل چاله اطراف ریشه میریزیم و پر میکنیم.دقت شود تنه درخت داخل خاک قرار نگیرد چون موجب پوسیدگی آن قسمت از تنه و خشک شدن نهال می شود.
10 سانتی متر خاک بدون سوپر جاذب روی سطح زمین میریزیم تا از تماس مستقیم آکوازورب با نور خورشید جلوگیری شود.
حتما” از کود دامی پوسیده شده استفاده شود تا از ایجاد کرم ریشه جلوگیری شود در صورت نبودن کود پوسیده ، ژل با خاک بدون کود دامی مخلوط شود.
لازم است تا 3-2 نوبت آبیاری معمولی انجام شود و سپس فاصله آبیاری را افزایش دهید
ابتدا مواد خشک را داخل یک مخزن آبدار میشود (تبدیل به هیدروزل)
در مرحله بعد با خاک یا کود دامی پوسیده مخلوط می شود
روش مصرف به این ترتیب است که 3 تا 5 حفره 30 تا 60 سانتیمتری بسته به عمق ریشه ایجاد می کنیم و مقدار لازم هیدروژل آکوازورب را با مقدار کمی کود دامی کاملا” پوسیده و خاک مخلوط و داخل چالکود میریزیم و روی آن را با 5 الی 10 سانتی متر خاک معمولی می پوشانیم . چاله ها در یک سوم انتهایی تاج سایه انداز درخت که ریشه ها بیشتر توسعه می یابند حفر میگردد. و در صورت نزدیکی به جوی یا نهر در قسمتی حفر می شود که به نهر نزدیک بوده که بتواند آب عبوری را در خود ذخیره نماید. در روش چالکود بلافاصله پس از مصرف ، نتیجه قابل مشاهده نمی باشد چون تا رشد ریشه به محل رطوبت و ریشه زایی در آن محل زمانی طول خواهد کشید روش چالکود برای درختان زیر 3 سال توصیه میشود و برای درختان با سن بالاتر روش تزریق با دستگاه توصیه می شود.
همچنین می توان بسته به موقعیت درخت و در صورت عبور نهر در حدفاصل نهر تا درخت بصورت نواری و به موازات نهر در حفریات نواری مواد خشک آکوازورب را پاشیده و البته حتما” روی سطح نوار ، با خاک بدون آکوازورب پوشیده شود تا از معرض اشعه ماورای بنفش خورشید محفوظ باشد. ریشه ها به مرور زمان به سمت محل رطوبت رشد کرده و از رطوبت ذخیره شده این محل بهره مند می شوند. لازم است توجه شود فاصله نوار حفر شده با درخت بیش از حد نباشد تا ریشه ها بتوانند این محل را پیدا کنند.
همچنین می توان چالکودها را در زیر محلهای عبور آب و محلی مناسب نسبت به ریشه حفر نمود به شکل زیر توجه فرمایید.
روش دیگر استفاده از دستگاه تزریق می باشد که با استفاده از هوای فشرده ژل با غلظت یک کیلو گرم آکوازورب در 200 لیتر آب درون خاک و اطراف ریشه تزریق می شود. در مناطق خیلی گرم توصیه می شود روی خاک را توسط تخته سنگ یا پلاستیک بپو شانیم تا تابش مستقیم نور خورشید موجب تبخیر و هدر روی کمتر آب نگردد.
از بیولیفت(Biolift) در فعالیت های احیاء استفاده می شود. این دستگاه با فشار هوا آکوازورب را بدون صدمه به ریشه درختان در عمق دلخواه 20 تا 120 سانتیمتری قرار می دهد.
-سیستم بیولیفت برای تزریق هیدروژل طراحی شده است.
- میزان هر بار تزریق بر اساس نوع محصول و چاله کاشت تنظیم می شود. در این روش، در هر متر مربع 4 بار و هر بار 5/2لیتر هیدروژل تزریق می شود.
- موجب کاهش فشردگی خاک کاهش می شود.
- موجب بهبود تهویه در خاک می شود.
- موجب نفوذپذیری بیشتر و یکنواخت تر مواد غذایی و آب به عمق خاک می شود.
- موجب افزایش فواصل بین دوره های آبیاری
- و صرفه جویی 30 تا 60 درصدی مصرف آب می گردد
بطور کلی با توجه به شرائط اقلیمی و خصوصیات مزرعه به ویژه بافت خاک ، مصرف گیاه ، شرایط آب و هوایی ، میزان شوری، انتظار ما از مصرف و…حدود 25 تا 150 کیلوگرم آکوازورب در هر هکتار خاک استفاده میشود و بصورت نواری (آکوازورب را ته شیار ریخته و روی آن را با خاک می پوشانیم) ، کودپاش یا دست پاش در سطح مزرعه پخش شده و با ابزار مناسب زیر خاک دفن میگردد. همچنین می توان با استفاده از ردیفکار ها آکوازورب را همراه با بذر و یا در عمق پایین تر از بذر الیته نزدیک بذور استفاده نمود. لازم به ذکر است در صورت استفاده آکوازورب به صورت خشک نیاز به غرقاب زمین میباشد تا دانه های آکوازورب به حداکثر حجم خود برسند.استفاده از آکوازورب علاوه بر کاهش مصرف آب و دور آبیاری باعث افزایش سرعت جوانه زنی ، افزایش محصول، افزایش میزان فسفر قابل جذب خاک ، بهبود شاخص های گیاه و …می شود.
حتما” آکوازورب زیر سطح خاک استفاده شود چون در اثر تماس اشعه ماورای بنفش خورشید تجزیه می شود.
آکوازورب در اطراف بذر (جهت افزایش سرعت جوانه زنی ) و یا در عمق پایین تر از بذر جهت ذخیره آب برای ریشه ها توصیه می شود.
لازم است تا 3-2 نوبت آبیاری معمولی انجام شود و سپس فاصله آبیاری را افزایش دهید
لطفا” بخش تاثیر استفاده از آکوازورب روی نیشکر بازدید شود.
پس از مسطح نمودن زمین آکوازورب بصورت خشک روی زمین پخش می شود که میزان آن بسته به نوع خاک و … از 50 الی 100 گرم در هر متر مربع می باشد سپس توسط شن کش یا هر وسیله دیگر به عمق 5 سانتی خاک می بریم سپس به اندازه 5 سانتی متر خاک روی آکوازورب پاشیده شود زیرا امکان دارد توسط شنکش به خوبی به عمق مناسب نرود بعد از مرحله قرار دادن آکوازورب در عمق 5 تا 10 سانتی متری خاک و غلطک زنی بذور پاشیده می شود و در ادامه کود سرند می شود . استفاده از آکوازورب می تواند روزی 2 بار آبیاری چمن در تابستان را حداقل به هر دو روز یکبار کاهش دهد. جالب است بدانیم تمامی زمینهای چمن در کشورهای حاشیه خلیج فارس و بسیاری از نقاط دنیا با سوپر جاذب کشت می شود که بخش عمده آن تولید شرکت snf فرانسه می باشد.
لازم است تا چندین نوبت آبیاری معمولی انجام شود و سپس به مرور فاصله آبیاری را افزایش دهید تا به حداکثر میزان کاهش دور آبیاری که می خواهیم دست یابیم.
دقت شود آکوازورب در سطح حدود 5 تا 10 سانتی متری زیر سطح بذر قرار گیرد.
آکوازورب در سطح زمین بطور یکنواخت پخش شود تا شاهد خشکی بعضی قسمتها بدلیل کمبود آب نباشیم.
آکوازورب قبل از کاشت باید استفاده شود و استفاده بعد از کاشت چمن به جز تزریق توسط دستگاه مخصوص امکان پذیر نمیباشد.
انتقال نهال
از هیدروژل آکوازورب به دلیل ایجاد پوشش، برای محافظت از ریشه به هنگام حمل و نقل نشا، نهال و قلمه استفاده می شود. با این کار، مدت زمان عرضه به بازار برای گیاهان حساس به تنش های خشکی افزایش می یابد.
با تهیه 100 لیتر هیدروژل از یک کیلوگرم آکوازورب می توان از آن در انتقال 2000 گیاه استفاده کرد.
با مصرف آکوازورب به علت شکل گیری سریعتر ریشه های ظریف و تسریع در رشد ، شاهد بقای نهال ها ی بیشتری در هنگام کاشت خواهیم بود .
روش مصرف
100 گرم آکوازورب پودری را در 10 لیتر آب به آرامی ریخته و هم بزنید و مطمئن شوید که پلیمرها در آب به خوبی پخش شده اند . ژل چسبناک را به مدت 20 دقیقه رها کنید . زمانیکه چسبندگی این محلول به اندازه کافی رسید ، ریشه را دسته دسته یا تک تک داخل آن فرو کنید تا ژل آکوازورب به ریشه بچسبد این عمل باعث می شود از خشک شدن ریشه های مویین جلوگیری شود و گیرایی و استقرار نهال تضمین شود. بقیه مراحل انتقال و کاشت را به طور معمول انجام دهید.
پرورش قارچ
1.5 تا 2 کیلوگرم در هرمتر مکعب آکوازورب با بستر کشت مخلوط شده و تا حالت اشباع آبیاری می شود.
خیلی متشکرم مفید بود. فقط راهنمایی کنید چطور میتوان تهیه کرد.